Terug naar blogs

Loopt jouw team de voordelen van een ATS mis?

van op

 

Als je in de detachering werkt, ben je waarschijnlijk al bekend met applicant tracking systemen (ATS). Meer dan 90 procent van grote detacheringsbureaus gebruiken ze, net als 75 procent van middelgrote en kleine bureaus. Maar wat maakt een recruitment ATS de investering waard?

Wij zijn (niet verrassend) van mening dat applicant tracking systemen zeer belangrijk voor het succes van jouw detacheringsbureau, maar we hebben ook de gegevens om die stelling te onderbouwen. Hier volgen tien belangrijke voordelen die het gebruik van een goed ATS met zich meebrengt.

10 voordelen van applicant tracking systemen

Schaal je bedrijf

Een ATS is een langetermijninvestering die zowel je bedrijf doet groeien als meegroeit met je bedrijf.

Sterker nog, het is misschien wel onmogelijk om je bureau te laten groeien zonder een ATS. Hoe groter je bedrijf wordt, hoe complexer je database zal zijn. Het bijhouden van kandidaten, communicatie en de activiteiten van je recruiter kunnen al snel lastig worden naarmate je bureau groeit. Kandidaten worden over het hoofd gezien in de drukte, fouten stapelen zich op en je loopt het risico dat je belangrijke klanten kwijtraakt.

Vermijd fouten

Naarmate je bedrijf groeit, wordt het moeilijker om slechte data buiten de deur te houden. En het ontdekken van een foutje in duizenden rijen met namen en nummers is eigenlijk niet te doen. Wanneer de hoeveelheid data – en mogelijke fouten – van je team groeit, kan dit dure gevolgen hebben voor je rapportage en je bedrijf.

Effectiever kandidaten werven

Wil je je kandidaatwerving naar een hoger plan tillen? Bestaande kandidaten binnen een ATS zijn de voornaamste bron om kwalitatief hoogwaardige kandidaten te identificeren, blijkt uit een enquête onder detacherings-professionals – belangrijker dan verwijzingen, sociale media en jobboards. Met de organisatie die een ATS biedt, is het eenvoudiger om kandidaten te plaatsen en te herplaatsen.

Vind de oplossingen die passen bij jouw behoeften in een open ecosysteem

De behoeften van jouw bureau zullen nooit precies hetzelfde zijn als die van een ander. Hoe ga je daarmee om? De beste applicant tracking systemen hebben een open ecosysteem. Met een open platform kun je jouw ATS aanpassen aan jouw behoeften door externe leveranciers te integreren, partneruitbreidingen toe te voegen en nieuwe applicaties in te bouwen.  

Vergroot de productiviteit van je team

Ik heb zat tijd om alles gedaan te krijgen is iets dat geen enkele recruitment professional ooit gezegd heeft. Gelukkig is een ATS een van de meest krachtige tools die je tot je beschikking hebt om tijd te besparen en productiviteit te verhogen. Bureaus die een ATS gebruiken melden:

  • 75% minder onproductieve tijd
  • 70% verbetering in rapportagesnelheid
  • 15% minder tijd kwijt aan vervullen
  • 10% meer plaatsingen per maand

Verbeter de kandidaatbeleving

De markt wordt gedreven door kandidaten. Het werven van kandidaten en hun beleving verbeteren zijn in 2019 de twee belangrijkste prioriteiten voor detacheringsbureaus.

En met alle keuze die kandidaten tot hun beschikking hebben, is het nu belangrijker dan ooit om een ongelooflijke ervaring te bieden. Een op de vijf kandidaten met een negatieve ervaring vertellen anderen niet te solliciteren bij dat bureau.

Stop met de stappen die leiden tot gedoe en frustratie. Een uitstekend ATS en bijbehorende integraties kunnen bijdragen aan het vereenvoudigen van iedere stap in de levenscyclus van de kandidaat, van het stroomlijnen van het sollicitatieproces tot het wegnemen van tijdrovend papierwerk tijdens het onboarden.

Verbeter de klantbeleving

Het is ook behoorlijk belangrijk om je klanten tevreden te houden: het verbeteren van klantenmanagement is een top vijf prioriteit voor detacheringsbureaus in 2019. Het bouwen aan betere klantrelaties werd gekozen als een van de belangrijkste gebieden waar detacherings-professionals van zeiden dat meer ontwikkeling nodig was.

Een goed recruitment ATS kan je op verschillende manieren helpen je klantrelaties beter te beheren. Het kan bijvoorbeeld automatisch al je gesprekken met een klant vastleggen, zodat niets verloren gaat. Je kunt ook de kracht van kunstmatige intelligentie inzetten om te voorkomen dat je onaangenaam verrast wordt door ontevreden klanten door voorspellende intelligentie in te zetten die waarschuwt over mogelijke problemen, vóór de klanten weglopen.

Je team effectiever onboarden

Tijd is geld in de detacheringswereld dus het is belangrijk dat je recruiters bij de les zijn. Wil je je recruiters efficiënter begeleiden? Gebruik een ATS.

Dit is zeker het geval wanneer je je recruiters binnen een maand wil klaarstomen. Een ATS vergroot de kans dat je daarin slaagt met 57 procent.

Maak het mobiel

Je productiviteit stijgt enorm als je van waar dan ook je werk kunt doen. Gelukkig bieden de beste applicant tracking systemen een mobiele applicatie die alle ATS-functionaliteit biedt die jij en je team nodig hebben om gewoon te kunnen doorwerken.

Bekijk de mobiele app van Bullhorn

Begrijp je bedrijf

Een goed ATS geeft inzicht in alle aspecten van je bedrijf. Naast het bijhouden van je recruiter-activiteit, helpt een ATS je ook beter je kandidaten-pool te begrijpen. Je kunt nauwkeurig alle communicatie met kandidaten nagaan om te zorgen dat aan al hun behoeftes wordt voldaan.

Het begrijpen van je kandidatendatabank en deze gebruiken om je prestaties als recruiter te verbeteren, stelt je in staat sneller te handelen. Dat is van essentieel belang in de zeer tijdgevoelige hedendaagse markt.


Wil je verder duiken in de wereld van applicant tracking systemen? Lees de ATS aankoopgids voor alles wat je hoort te weten over het maken van een nuttige investering in de toekomst van jouw detacheringsbedrijf.

Tips voor het selecteren van een ATS