Ruim je rommel op: de overeenkomsten tussen mijn sneakercollectie en jouw kandidatendatabank

BLOG (3)

Ik kan me niet meer herinneren wanneer het begon, maar ik bestel zo vaak sneakers dat ik het niet meer kan bijhouden. Ik heb altijd een nieuw paar nodig, of is het zo dat ik altijd een nieuw paar wil? Weten we eigenlijk het verschil tussen wat we nodig hebben, wat we willen en wat we uit gewoonte doen? Bij Bullhorn werk ik met recruitment databanken. Ik laat regelmatig sneakers op kantoor bezorgen en zit dan uiteindelijk met een kleine collectie schoenendozen onder mijn bureau, waardoor ik me realiseerde dat mijn sneakercollectie net een databank vol kandidaten is.

Dit is dus mijn worsteling en hoe om te gaan met grote recruitment databanken (of sneakercollecties).

Hoe groter, hoe beter?

Mijn huidige sneakercollectie is zo groot dat het de volgende vraag opwekt: is het een collectie of is het een verslaving? Sommige recruiters lijden aan dezelfde symptomen. Zij hebben een databank vol kandidaten, maar blijven het vullen met meer en meer data. Hebben wij kwantiteit nu onbewust als overwinnaar uitgeroepen in de strijd tegen kwaliteit? Maar zijn recruiters die een grotere databank hebben de echte winnaars? Zeker niet.

Een paar sneakers kan goedkoop zijn, maar dat zegt niks over de kwaliteit en het profijt dat ik ervan zal hebben. Ik zal ongetwijfeld altijd zoeken naar een paar van goede kwaliteit, net als recruiters altijd zullen zoeken naar een goede kandidaat. Maar voor elke aankoop of elke toevoeging aan de databank gaat er een andere verloren, wat zal leiden tot ‘hoeveel kan ik er nog meer krijgen?’. Maar hoe groter betekent niet hoe beter.

Een diamant tussen het vuil

Misschien is het omdat wij denken dat meer aanwinsten en meer keus ons zullen helpen. Dit betekent echter niet dat het werk ook beter wordt gedaan. Maar de vraag is of er iets mis mee is om eerst te kijken in mijn bestaande collectie. Ik stelde mijzelf die vraag nooit en ik zou meteen naar ASOS gaan. Het is een gewoonte geworden om te kopen. In plaats daarvan zou ik moeten nadenken over waar ik de sneakers voor nodig heb, om vervolgens eerst in mijn bestaande collectie te kijken voor een geschikt paar van goede kwaliteit.

Ik moet toegeven dat het een zeldzaamheid is dat ik door mijn sneakercollecie ga om te vinden wat ik nodig heb. Maar als ik het doe, vind ik altijd een paar waar ik gek op ben en vergeten was. Hetzelfde geldt voor een pool met kandidaten binnen een databank. Omdat het zo’n chaos is geworden, is het moeilijk om de diamant tussen het vuil te vinden.

Oude gewoontes veranderen

Ik zou heel makkelijk mijn bewaarde items op ASOS kunnen openen of snel even tussen de ‘new arrivals’ kunnen kijken. Ik word onmiddellijk meegezogen in dezelfde oude gewoontes en routines. Die vacaturebanken met al die kandidaten die daar zitten te wachten totdat ze worden opgehaald is intrigerend. Het trekt je aan en je valt snel terug in oude gewoontes.

Maar hoe zit het met de verborgen pareltjes? De sneakers verborgen onder mijn bed, in mijn kledingkast en andere plekken die ik vergeten ben. Net als de kandidaten die zijn opgeslagen in jouw databank en die al lange tijd niet meer gecontacteerd of geüpdatet zijn. Als het mijn eerste gedachte was om thuis naar sneakers te zoeken, zal je in eerste instantie denken aan het doorzoeken van jouw databank op kandidaten. Wat als dit nu je nieuwe gewoonte zou worden? Dit zou ongetwijfeld veel tijd en moeite besparen, zoeken naar iets dat je al hebt. Verspil geen tijd aan het zoeken naar een kandidaat in een vacaturebank die je vervolgens al hebt of naar een met dezelfde kwaliteiten als een kandidaat die al in je databank zit, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid geld die je daarmee zult besparen.

Beheer je databank op een efficiënte manier

Het is geen geheim dat outsourcing een zeer handmatige en kostbare klus is. Je besteedt veel tijd en geld aan outsourcing ten opzichte van een veel snellere, goedkopere en eenvoudigere interne zoektocht naar wat je nodig hebt. Als wij onze processen opnieuw zouden evalueren en afstand zouden nemen van onze ‘slechte’ gewoonten, kunnen we zeker een manier vinden om efficiënter te worden.

Misschien is het tijd om jouw kandidatendatabank op te schonen en misschien is het voor mij tijd om de sneakers die ik niet echt nodig heb, weg te gooien. Door onze gewoonten te veranderen kunnen we tijd, geld en inspanning besparen, maar vinden we nog steeds de kwaliteit die we nodig hebben. Wat als we de boel eens omdraaien en ons verzetten tegen dezelfde oude processen? Er zijn zoveel vraagtekens en ‘wat als’ waar we zo makkelijk iets aan kunnen doen. Zorgvuldig omgaan met wat we al hebben kan heel eenvoudig het antwoord zijn.

Ontvang content direct in je inbox

Vul het formulier in en ontvang regelmatig de nieuwste blogs, recruitment tips en best practices.